Vaccination Strömstad - Tryggt och enkelt hos Vaccinova
På Vaccinova i Strömstad erbjuder vi vaccinationer mot TBE för både barn och vuxna (även kallat fästingvaccin), bältros, lunginflammation, med flera.
Du hittar oss på Kronans Apotek, Södra Hamngatan 4, 45230 Strömstad.
Vi på Vaccinova fokuserar på din trygghet och hälsa. Vi vaccinerar hela familjen. Våra sjuksköterskor är särskilt uppmärksamma på hur barnen känner sig under besöket.
Prislista
Här hittar du våra vaccinationspriser som gäller för samtliga mottagningar.
Observera att pris nedan gäller endast en dos och att vissa vaccinationer behöver fler doser för bäst skydd.
TBE Vuxen
460 kr(Fästingvaccin)TBE Barn
420 kr1-15 år (Fästingvaccin)Bältros
2 545 kr(Shingrix)Säsongsinfluensa
395 krSäsongsinfluensa 65+
150 krPneumokocker
1 055 krVattkoppor
845 krHepatit A+B Vuxen
690 krHepatit A Vuxen
495 krHepatit A+B Barn
550 kr1-15 årHepatit A Barn
460 kr1-15 årKolera
930 kr(Dukoral 2 doser)Stelkramp
495 krDifteri
495 krKikhosta
495 krRS-Virus
2 100 krHPV
2 250 kr
Vaccinova hos Kronans Apotek Strömstad
Öppettider:
Tisdagar kl 13:00-17:00
Drop-in i mån av tid
Avvikande öppettider
Adress
Södra Hamngatan 4, 45230 Strömstad
TBE-vaccination Strömstad
Hur många doser behövs?
Antalet doser av TBE-vaccin du behöver varierar beroende på din ålder och ditt immunförsvar. Här är riktlinjerna för vaccinationsschema:
Under 50 år
- Första dosen
- Andra dosen: 1-3 månader efter den första
- Tredje dosen: 5-12 månader efter den andra
Över 50 år eller nedsatt immunförsvar
Om du är över 50 år eller har ett nedsatt immunförsvar, ser schemat lite annorlunda ut:
- Första dosen
- Andra dosen: 1-3 månad efter den första
- Tredje dosen: 2 månader efter den andra
- Fjärde dosen: 5-12 månader efter den tredje
Påfyllnadsdos
För att stärka effekten sker en förnyad vaccination först efter 3 år och sedan i 5-årsintervall.
Om du har missat en dos
Om du har glömt att ta en dos behöver du inte börja om med vaccinationen, även om det har gått längre tid rekommenderat. Du fortsätter på samma schema om mindre än 15 år passerat sen din senaste dos.
TBE-vaccin barn
Barn kan vaccineras mot TBE från 1-års ålder. Upp till 2-års ålder får vanligen barn vaccinet i låret, medan äldre barn vaccineras i överarmen.
Det är ganska vanligt att barnet får lätt feber efter sprutan. Det är helt normalt och inget att oroa sig för och behandlas enkelt med receptfria febernedsättande läkemedel.
Barn under 1 år rekommenderas inte att få ett TBE-vaccin.
Spruträdda barn
Har du barn som är rädd för sprutor eller stickrädd? Då rekommenderar vi att barnen vaccineras före dig som vuxen, för att inte bygga upp en rädsla.
Det är också viktigt att inte dramatisera vaccinationen i onödan. Försök istället att kommunicera det som något helt vardagligt, eftersom barnet kan läsa av din oro över hur du reagerar.
TBE-vaccin gravid
För gravida finns det inget som tyder på att TBE-vaccinet skulle vara farligt. Men om du inte kommer vistas i områden med TBE-risk, kan det vara bra att vänta med vaccinationen.
Undvik att vaccinera dig om du planeras föda inom 1 månad. Du kan vaccinera dig under amning.
TBE – riskområden
Vaccination mot TBE är extra viktig om du skall vistas i områden där risken för TBE är hög. TBE finns i hela Sverige, och hela Västra Götalands län räknas som riskområde för TBE. Eftersom det inte finns något botemedel mot TBE, är det bästa skyddet att vaccinera sig.
TBE – allmän information och symtom
TBE är ett virus som sprids genom fästingbett. Det kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation. Vaccination rekommenderas starkt om du är i eller planerar att besöka ett riskområde.
Om du går ut i naturen där det finns högt gräs, rekommenderas du att använda höga stövlar och heltäckande kläder. Du kan förebygga och minska risken genom att använda insektsmedel, exempelvis MoskitoGuard.
Oavsett rekommenderar vi alltid att du vaccinerar dig. Det finns inget botemedel mot TBE och enda som kan skydda dig är vaccination.
TBE-vaccin biverkningar
De vanligaste biverkningarna vid vaccination mot TBE är lokal smärta vid injektionsstället, huvudvärk, illamående, trötthet och en allmän sjukdomskänsla.
Mycket sällsynta reaktioner kan vara allergiska reaktioner, yrsel, svindel, diarré, och magont. Dessa är oftast milda och går över av sig själva.
Kom ihåg att fördelarna med att vaccinera sig mot TBE överväger risken för dessa Biverkningar.
När är det bästa tillfället att vaccinera sig mot TBE?
Bäst skydd får du om du börjar vaccinera dig på hösten, så du är fullt skyddad till nästa säsong. En dos ger ett visst skydd. Vi rekommenderar att du följer hela vaccinationsschemat för att få ett fullständigt och långvarigt skydd.
Vilket schema du följer beror på din ålder och om du har nedsatt immunförsvar. Klicka här för att läsa mer om vaccinationsscheman. Det är viktigt att hålla vaccinationerna uppdaterade för att behålla skyddet mot TBE.
Har du råkat glömma eller hoppat över en påfyllnadsdos behöver du inte börja om, utan fortsätter bara som normalt (om mindre än 15 år har passerat).