Om du ska resa till Sydafrika finns det ett antal vaccin som du rekommenderas att ta innan din resa. Vaccin mot hepatit A rekommenderas för alla resenärer. Ska du stanna tre veckor eller mer även hepatit B. Om du planerar att stanna minst tre veckor och leva mycket tillsammans med lokalbefolkningen kan vaccin mot tyfoid också behövas.
Gula febern vaccin är obligatoriskt om du kommer från ett land där gula febern förekommer.
När du ska resa till Sydafrika finns det förutom vaccinrekommendationer också några andra rekommendationer som är bra att följa.
I Sydafrika är vatten- och avloppssystemen i regel mycket väl utbyggda så det är oftast inga problem att dricka kranvattnet i de flesta städer. Dock förekommer ibland utbrott av kolera i de fattigare delarna av landsbygden, framför allt i norra Kwa-Zulu Natal, Mpumalanga och Limpopo. Då är det viktigt att du är noggrann med din personliga hygien och enbart dricker flaskvatten.
De flesta delarna av Sydafrika är fria från malaria. Dock kan malaria förekomma bland annat i Krugerparken och andra delar av provinserna Mpumalanga, Limpopo och KwaZulu-Natal; särskilt under regnperioden i oktober-april. Därmed rekommenderas profylax med malariatabletter vid resa.
Rabies kan förekomma i Sydafrika och försiktighet bör därför tas runt djur.
Inför din resa till Sydafrika finns det lite grundinformation om landet som kan vara bra att känna till!
Klimatet i Sydafrika är generellt subtropiskt, men det finns stora regionala variationer. Till exempel har kustområdet i sydväst medelhavsklimat. Vädret i Sydafrika är vädret bra överallt i mars, april, maj, september, oktober och november. I Kapstaden är vädret bra året runt.
Den högsta medeltemperaturen i Sydafrika är 26 °C i januari och den lägsta är 16 °C i juni.
I de större städerna i Sydafrika och i anslutning till populära turistmål finns i allmänhet god tillgång till sjukvård och medicin. I andra delar av Sydafrika kan tillgången dock vara mer begränsad. Sjukvården är ofta dyr, varav du bör se över ditt sjukförsäkringsskydd inför resan.
Skrivet och uppdaterat senast 2024-05-27 av Dr. Karl-Eric Karlman