Inför din resa till Indien finns det ett antal vaccin som du rekommenderas att ta. Detta inkluderar vaccin mot hepatit A, stelkramp/difteri (grundskyddet), polio och kolera. Dessutom bör du vid längre tids vistelse (3 veckor eller mer) också ha skydd mot hepatit B och tyfoid.
Vid besök till vissa områden kan även malariaprofylax och vaccin mot japansk encefalit bli aktuellt.
Krav om gula febern vaccin gäller endast om du anländer från områden med spridning av gula febern.
Utöver vaccination finns det några andra rekommendationer som är bra att följa om du ska till Indien.
Det är generellt rekommenderat att inte dricka kranvatten i Indien. Detta beror på att bakteriekulturen i Indien skiljer sig en hel del från den i Sverige.
Tänk därför på att alltid dricka mineralvatten på flaska och undvik drinkar med is.
Det kan vara bra att i förebyggande syfte äta mjölksyretabletter som stärker tarmfloran. Men detta är inte alltid nödvändigt.
Malaria förekommer i hela Indien med undantag för högt belägna områden. Därför kan profylax med malariatabletter rekommenderas som skydd.
De vanligaste myggburna sjukdomarna i Indien är malaria, denguefeber och chikungunyafeber. Dessa förekommer under hela eller delar av året beroende på klimatzon. Du kan skydda dig mot dessa myggor med myggnät, insektsikt, myggstift och kläder.
Rabies är också vanligt förekommande i Indien och djurbett bör därför tas på allvar.
Till följd av att Indien är ett så stort och mångfaldigt land finns det mycket att uppleva i landet. Inför din resa till Indien är det bra att ha koll på ett par saker om landet.
Du behöver visum för att resa in till Indien.
Flertalet språk talas i Indien, t.ex. hindi och urdu, men engelska brukar gå bra åtminstone i storstäderna.
Den dominerande religionen i Indien är hinduism men islam är också vanligt förekommande.
Från november till mars är den bästa tiden att resa till Indien. Då har norra Indien vanligtvis behaglig dagstemperatur med svalare kvällar och nätter. I södra Indien är det hetare med en medeltemperatur på 25–35 °C året runt.
Tag med ett litet ”husapotek” inför din resa till Indien där du packar ner bland annat handsprit och Resorb som hjälper till att återställa mineralbalansen vid eventuella magproblem.
Kontrollera också med Försäkringskassan eller dina privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Indien.
Skrivet och uppdaterat senast 2024-05-27 av Dr. Karl-Eric Karlman