Innan du åker till Jordanien rekommenderas du att ta ett antal vaccin. Vaccin mot hepatit A rekommenderas för alla som ska till Jordanien. Om du ska stanna mer än tre veckor rekommenderas du också att vaccinera dig mot hepatit B.
Ska du stanna en längre tid och planerar att äta på enklare matställen utanför turistområden samt leva nära ortsbefolkningen bör du även vaccinera dig mot tyfoid.
Om du tillhör en riskgrupp kan du också behöva vaccinera dig mot kolera.
Du behöver vaccin mot gula febern om du nyligen besökt länder i Afrika eller Sydamerika där gula febern förekommer.
När du ska till Jordanien finns det dessutom några andra rekommendationer, förutom rekommendationer om vaccin, som är bra att följa.
Det är bäst att låta bli kranvattnet i Jordanien då befolkningen vid tillfällen haft problem med vattenförgiftning. Köp därför istället vatten på flaska eller koka kranvattnet innan användning.
Rabies kan förekomma i Jordanien och du bör därför vidta försiktighet kring djur.
Om du ska resa till Jordanien finns det lite grundinformation om landet som kan vara bra att känna till innan din resa.
En stor yta av Jordanien utgörs av öken och därför råder torrt ökenklimat i stora delar av landet. Dock har landets västra delar en regnperiod under november till april.
Temperaturen ligger runt 20 °C året om och under sommaren blir det runt 30-35 °C. Under våren och hösten är temperaturen i klass med svensk sommar och under vintern går temperaturen ner till 16-17 °C.
Jordanien har i jämförelse med andra länder i Mellanöstern ett relativt gott sjukvårdssystem. I Jordanien håller läkemedel och apoteksvaror god kvalitet och de kan anskaffas lokalt. I huvudstaden Amman är tillgången på läkare god och sjukhusen är av god standard.
Skrivet och uppdaterat senast 2024-05-27 av Dr. Karl-Eric Karlman